To nejlepší z Kambodže + TAJUPLNÉ CHRÁMY ANGKOR WAT + PLÁŽE OSTROVA KOH RONG (le


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Exotika

Tajemná místa, skvělá kuchyně, řemeslné umění, dlouhé bílé pláže… Míříme do královské země. Sídlo panovníka a výhled z paluby lodi na Phnom Penh při západu slunce vás okouzlí. Poznáte smutnou historii Rudých Khmérů i šikovnost místních. Naučíte se vařit tradiční jídla, objevíte největší chrámy Angkoru a zrelaxujete na ostrově Koh Rong. Dopřejte si Kambodžu, která vám vezme dech!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo  v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba)
Slavia E - Travel Overseas + STORNO (250 Kč / den / osoba)
Slavia F - Travel Affluence + STORNO (330 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: vlastní

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
obědy nebo večeře v tradičních khmérských restauracích
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelu v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování v menších pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do kambodžské metropole.
2. den: Přílet do hlavního města Phnom Penh. Následný přesun z letiště na hotel, ubytování a případné první seznámení s městem.  Po příletu do města Phnom Penh se dopravíme do hotelu, kde se ubytujeme. V závislosti na čase příletu bude následovat případná první společná procházka centrem města. 
3. den: Dnes si prohlédneme město Phnom Penh. Nemineme královský palác, chrám Wat Phnom se sochami Buddhů či Národní muzeum Kambodže. Zamíříme i na místní trhy a užijeme si plavbu lodí. Dnes se vydáme objevovat poklady kambodžské metropole  Phnom Penh . Podle legendy bylo město Phnom Penh založeno, když starší žena jménem Penh nalezla čtyři sošky Buddhy, jež se zachytily na březích řeky Mekong. Umístila je na nedalekém kopci a město, které zde vyrostlo, začalo být známé jako Phnom Penh (Kopec paní Pehn).  Jako první navštívíme Královský palác  se střechami v klasickém khmerském stylu a se zdobnou dekorací, který dominuje nevysokému panoramatu města. Palác je oficiální rezidencí krále Sihamoniho  (je současný kambodžský král a zároveň jediný monarcha, který hovoří plynně česky) a části rozsáhlého areálu jsou veřejnosti nepřístupné. Hlavní zajímavostí areálu paláce je Trůnní sál , jenž je završen 59 metrů vysokou věží inspirovanou chrámem Bayon v Angkoru.  V areálu Královského paláce stojí extravagantní Stříbrná pagoda , známá také jako Wat Preah Keo nebo Chrám smaragdového Buddhy . Svůj název získala podle podlahy, jež je pokryta pěti tunami lesklého stříbra. Rudí Khmérové ji zachovali, aby to před okolním světem vypadalo, že mají zájem o péči o kulturní bohatství Kambodže.  Po prohlídce Královského paláce navštívíme Wat Phnom , který je postavený na 27 metrů vysokém stromy porostlém pahorku. Podle legendy byla první pagoda na tomto místě postavena v roce 1372 pro čtyři sochy Buddhy. Hlavní vchod vede přes velkolepé východní schodiště, které stráží lvi a balustráda s nágy (mytickými hady). Dnes se sem mnoho lidí chodí modlit za štěstí a úspěch.  Po návštěvě chrámu si dáme výborný oběd v místní restauraci. Po něm se podíváme do Národního muzea Kambodže , které sídlí v elegantní, cihlově červené stavbě s příjemnou nádvorní zahradou. V muzeu je vystavena jedna z nejlepších sbírek khmerského sochařství na světě .  Odpoledne nevynecháme ani zážitek na místních trzích . Khmerské restaurace roztroušené po městě rozsvítí po setmění své reklamní vývěsky a lákají na dobrá jídla a poctivé točené pivo. Mnohé trhy nabízí oblíbená místní jídla, jako jsou nudlové polévky a smažené nudle . Velice oblíbeným jídlem prodávaným ve stáncích na ulicích jsou bagety . Bagety jsou zde pozůstatkem francouzské koloniální vlády a těší se velké oblibě jak u turistů, tak u domácích obyvatel. Na závěr dne si vychutnáme plavbu lodí a krásný výhled na Phnom Penh při západu slunce . Na palubě lodi budeme moci ochutnat výborný kokosový džus .   Návrat na hotel s průvodcem.
4. den: Nahlédneme do smutné historie khmerského národa. Navštívíme muzeum genocidy Tuol Sleng a vražedná pole Choeung Ek. Po návštěvě těchto míst vyrazíme na cestu do města Battambang.  Před odjezdem z hlavního města se vypravíme do muzea genocidy Tuol Sleng . Pol Potovy bezpečnostní složky v roce 1975 zabraly střední školu Tuol Svay Prey a přeměnily ji ve vězení 21 (S-21), které se brzy stává největším vězeňským a mučícím centrem v zemi. Z vězení bylo vytvořeno muzeum Tuol Sleng, jež slouží jako svědectví zločinů Rudých Khmérů . Při návštěvě tohoto smutného místa kambodžské historie si vyslechneme svědectví a vzpomínky na tuto dobu, které nám pomohou lépe pochopit místní kulturu.  Dále se přesuneme na místo, které nese název tzv. Vražedná pole Choeung Ek.  V letech 1975–1978 bylo asi 17 000 mužů, žen, dětí a miminek (vězněných a mučených ve věznici S-21) převezeno do popravčího tábora Choeung Ek. Součástí prohlídky jsou příběhy těch, kteří přežili.  Po návštěvě si dáme výborný oběd v místní restauraci.  Tím si uzavřeme jednu část Kambodže a bude nás čekat přejezd do města Battambang , kde se ubytujeme. Cestou se zastavíme ve městě Kompong Chhnang, kde nám místní obyvatelé předvedou výrobu tradiční keramiky .  Nocleh v hotelu ve městě Battambang.
5. den: Vyrazíme do ulic Battambangu. Při procházce či projížďce na kole centrem zhlédneme jeho architekturu. Vyzkoušíme bambusový vlak a na závěr dne nás čeká vystoupení místní cirkusové školy. Po snídani nás čeká prohlídka centra města Battambang . Převážná část jedinečného kouzla Battambangu spočívá v jeho architektuře z počátku 20. století, jež je kombinací místních kupeckých domů a francouzských koloniálních budov , které tvoří historické centrum města. Projdeme se, popř. projedeme na kolech, po městě, navštívíme muzeum a místní tržnici – Pasar Nat .   Dále se přesuneme k chrámu Wat Samrong Knong . Chrám byl postaven v 19. století na místě předangkorského chrámového komplexu. Byl využíván Rudými Khméry jako vězení a bylo v něm popraveno na 10 000 osob. V komplexu dnes stojí nádherná pagoda a několik nesourodých starobylých ruin a památník obětem , které zde zahynuly.  V chrámu také navštívíme tradiční destilérku rýžového vína , kde nám místní obyvatelé ukážou výrobky, které se předávají z generace na generaci ( rýžové víno, rýžový papír… ). Poté si dáme oběd v místní známé restauraci, která se specializuje na nudlové polévky. Se zájemci budeme mít možnost vyzkoušet jízdu bambusovým vlakem . Za francouzské nadvlády v Battambangu postavili železniční trať, ale po diktatuře Rudých Khmérů se na ní přestalo jezdit. Nepoužívané koleje pustly a zarůstaly vegetací. Místní vynálezci poté vyrobili „domácí“ železniční vozidlo. Je to dřevěno-proutěná drezína s motorem , která však překoná i 30 kilometrů v hodině . Tzv. bamboo train , s kterým denně cestují až stovky lidí, je malým kambodžským unikátem . V blízkosti města se nachází soustava jeskyní Phnom Sampeau – Killing Cave s monumentem věnovaným obětem režimu Rudých Khmérů. Zároveň zde lze spatřit speciální úkaz, vždy po západu slunce vyletí tisíce netopýrů z jeskyně na lov.  Večer zakončíme nádherným vystoupením místní cirkusové školy Phare Ponleu Selpak . Proslulou atrakcí Battambangu je mezinárodně uznávaný cirkus (cirque noveau), jenž vyučuje znevýhodněné kambodžské děti různým druhům umění . Organizace je aktivní v mnoha ohledech a na rozdíl od zažitého názoru to není jen cirkus. Vyučuje také hudbu, výtvarná umění a herectví .  Návrat na hotel s průvodcem.
6. den: Budeme přejíždět do města Siem Reap. Cestou navštívíme komunitní centrum místních řemeslníků a ve vesnici Preak Dak si uvaříme tradiční khmerské jídlo se zdejším šéfkuchařem. Po snídani vyrazíme do města Siem Reap , vstupní brány k jedinečným chrámům Angkoru . Než dojedeme na hotel, tak se zastavíme v  komunitním centru místních řemeslníků a umělců – Satcha , kde vyrábějí tradiční khmerské výrobky . Budeme mít možnost projít se nádhernou, poklidnou zahradou a sledovat místní umělce , kteří vyřezávají výrobky z kamene, dřeva, pletou košíky, malují a další. Vychutnáme si šálek kávy a vy budete mít také možnost drobného nákupu od těchto řemeslníků. Po návštěvě centra se přesuneme do vesnice Preak Dak , kde se setkáme s místním šéfkuchařem, který nás provede po tradiční kambodžské vesnici, a vyzkoušíme si uvařit tradiční jídla pod jeho vedením.  Určitě nevynecháme nejznámější khmerský pokrm  –  amok , což je vydatná omáčková polévka s rýží . Tradičně se tento pokrm připravuje z ryb, ale v restauracích je podáván s kuřecím, vepřovým i hovězím masem. Připravuje se ze žluté kroeung pasty a kokosového mléka .  Než dorazíme na ubytování, zastavíme se ještě v centru města  Siem Reap , kde navštívíme  večerní trh plný dobrot a místních produktů .
7. den: Připravte se na zlatý hřeb našich zážitků v Kambodži. Prozkoumáme bývalé hlavní město Khmerské říše Angkor Wat a jeho chrámový komplex. Po prohlídce zhlédneme tradiční tanec apsara. Po snídani se vydáme k chrámům Angkor Wat. Je těžké si představit stavbu větší nebo krásnější než právě Angkor Wat, ale my se ještě předtím podíváme na chrámy města Angkor Thom (Velké město) .   Angkor Thom je městský komplex vybudovaný za vlády Džajavarmana VII. (vládl 1181–1220), nejvýznamnějšího panovníka Angkorské říše. Nachází se asi 7 kilometrů na sever od Siem Reapu a 1,7 kilometru od Angkor Watu. Rozkládal se na ploše více než 10 km² a v době největšího rozkvětu byl centrem jednoho miliónů lidí. My si určitě projdeme slavnou Jižní bránou , která byla kompletně zrekonstruována. Dále si prohlédneme chrám Bayon ze 12. století , který je vskutku okouzlující a zároveň poněkud neuvěřitelný státní chrám Džajavarmana VII. Chrám ztělesňuje kreativního génia a ego legendárního kambodžského krále .  Po prohlídce Angkor Thomu už na zbytek dne vyrazíme do slavného chrámového komplexu Angkor Wat .   Byl postaven počátkem 12. století pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město Khmerské říše . Jde o  největší a nejlépe zachovalé chrámy  celé oblasti a jako jediné zůstaly významným náboženským centrem od svého založení – nejprve hinduistickým, poté buddhistickým.  Chrám je vrcholným příkladem khmerské architektury , stal se symbolem Kambodže a je zobrazen na její státní vlajce. Se svou celkovou výměrou kolem 1 km² je navíc považován za nejrozlehlejší náboženský komplex na světě.  Roku 1992 byl Angkor Wat zařazen na seznam světového dědictví UNESCO , čímž památka získala přísun potřebných financí a zlepšení ochrany ze strany kambodžských úřadů.  Angkor Wat je srdcem i duší Kambodže . Je to národní symbol, který od svého postavení byl prakticky pořád využíván. Je naprosto jedinečný, je to ohromující splynutí spirituality a symetrie a trvalý příklad oddanosti lidstva svým bohům. V Angkor Watu budeme mít dostatek času si ho celý projít a obdivovat jeho krásu.  Dále zamíříme k chrámu Ta Prohm . Chrám Ta Prohm je   dokonalou fantazií ve stylu Indiana Jonese. Ukrývají ho stíny a jeho rozpadající se věže, stěny pak obepíná pomalé sevření mohutných kořenů stromů. Ta Prohm je  jeden z nejpůsobivějších chrámů a rozhodně si ho nenecháme ujít. Jeho kouzlo spočívá ve faktu, že byl na rozdíl od dalších monumentů Angkoru pohlcen džunglí a vypadá téměř tak, jak musela vypadat většina chrámů Angkoru, když je spatřili první Evropané. Po návštěvě všech nádherných chrámů nás čeká večeře a zhlédnutí tradičního khmerského tance a psara . Tanec apsara je inspirován mytologickými postavami apsar, nebeských nymf , které byly ztvárněny na starobylých chrámech, jako je Angkor Wat. Tanečnice v tomto stylu mají na sobě bohatě zdobené kostýmy , často s typickou vysokou korunou , a jejich pohyby jsou pomalé, ladné a extrémně přesné. Každé gesto a pohyb prstů a rukou má symbolický význam a vypráví příběhy o lásce, božství a přírodních silách .  Poté návrat na hotel v Siem Reapu s průvodcem.
8. den: Po snídani se dopravíme na letiště a přeletíme do města Sihanoukville. Poté se nalodíme na trajekt a poplujeme na ostrov Koh Rong. Ubytujeme se a začneme si užívat skvělý odpočinek. Dnes se letadlem a trajektem přepravíme na ostrov Koh Rong , kde nás čeká ubytování a zasloužený odpočinek u moře . Budeme mít možnost relaxovat, koupat se, šnorchlovat a potápět se.  Koh Rong je krásný a nejoblíbenější ostrov Kambodže . Má drsné vnitrozemí s hustou džunglí a jeho pobřeží je poseto několika rybářskými vesnicemi a plážovými letovisky. Pláže na Koh Rongu jsou světové proslulé svým bělostným pískem a křišťálově čistým mořem.  Mimo dlouhých hodin strávených na pláži můžete na ostrově vyzkoušet i celou řadou dalších aktivit, mezi které patří například i projížďka lodí kolem jeho břehů. 
9. den: Dnešek věnujeme lenošení u moře, krásným plážím a sladkému nicnedělání. Zájemci se mohou vydat na fakultativní výlet lodí.  Dnes budeme opět relaxovat a odpočívat na nádherných plážích. Nejznámější je pláž Sok San , 7 kilometrů dlouhý úsek zcela nádherného bílého písku. Dalšími krásnými plážemi jsou  Long Set Beach , Coconut Beach a pláž Koh Tuch .  Zájemci mohou využít fakultativní lodní výlet . Hlavní aktivitou na ostrově Koh Rong jsou denní výlety lodí s dlouhou zádí se šnorchlováním, lovem ryb a koupáním.  Bude možné využít i další různé výlety , které jsou nabízeny za skvělé ceny. Můžete se tak vydat na půldenní nebo i vícedenní výlet lodí po okolí ostrova. Dostanete se na nepřístupné pláže a budete mít možnost si užít řadu aktivit jako např. rybaření, grilování, koupání, návštěvu místní vesničky či romantickou plavbu při západu slunce .
10. den: Opět se můžeme těšit na den na nádherných plážích s jedinečnou ostrovní atmosférou. Bude možnost se mimo jiné projít po hlavní třídě Koh Toch, která večer ožívá hudbou a tancem v barech. Dnes budeme pokračovat v odpočinku a užívání si nádherného ostrova.  Ostrovu dominuje hlavní třída Koh Toch , která se nachází hned u pláže. Jde o ulici plnou dřevěných domečků, barů, restaurací a jiných provozoven. Ve večerních hodinách bary ožijí hudbou a tancem a každý návštěvník si tu může vychutnat atmosféru pravé plážové párty. Ideální je Police Beach , kde se pravidelně konají Full Moon Party .
11. den: Po snídani se vydáme trajektem zpět do Sihanoukville. Pokud nám to čas dovolí, bude následovat prohlídka města. Poté přejezd Phnom Penh a odlet zpět do Prahy. 
12. den: Přílet do ČR.

25.01. - 05.02.25 sobota - středa
vlastní letecky
69 990 Kč
cena za 12 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Phnom Penh – Praha se všemi poplatky (let je s přestupem)
  • vnitrostátní letenka Siem Reap – Sihanoukville
  • kabinové a odbavované zavazadlo dle pravidel pro přepravu zavazadel (viz níže)
  • doprava letiště – hotel – letiště
  • doprava po celou dobu zájezdu
  • zpáteční lodní jízdenka na ostrov Koh Rong
  • 9x ubytování ve 3* nebo 4* hotelu (2x v Phnom Penhu, 2x v Battambangu, 2x v Siem Reapu, 3x na Koh Rongu)
  • 9x snídaně
  • 3x oběd
  • 2x večeře
  • 2 láhve vody (0,5 litrů) os./den
  • vstupy dle programu
  • výlet lodí ve městě Phnom Penh
  • služby místního průvodce
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • vstupy do památek mimo program
  • alkohol
  • vizum (na letišti 30 USD)
  • bakšišné: cca 30 USD/pobyt
  • doporučené kapesné: cca 300 USD
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 8 990 Kč