Azorské ostrovy - Sao Miguel – pěší turistika v zeleném ráji ***


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Aktivní dovolená

PONTA DELGADA • SETE CIDADES • FAJA DO BAIXO • FURNAS • FAIAL DO TERRA • POVOACAO

Kombinace pěší turistiky a poznávání tradičních zvyků


Azorské souostroví vzdálené 1566 km od Lisabonu je pravděpodobně nejautentičtějším přírodním místem Evropy. Není čistšího ani zelenějšího prostředí než na těchto ostrovech na půli cesty mezi Evropou a Amerikou. Azory, to je záplava modrých a bílých hortenzií, množství zelených sopečných kráterů a přírodních bazénů, termální vody, černé kamenné labyrinty, kostely z vápna a čediče, žlutí delfíni a šedé velryby na širém moři.
Ostrov São Miguel je největším ostrovem Azorského souostroví, s 62,1 km na délku a 15,8 km na šířku. Jeho nejvyšším vrcholem je Pico da Vara, který měří 1 105 m. Ostrov nese přezdívku Zelený ostrov, čemuž budete rozumět okamžitě, jakmile zde přistanete. Zeleň je zde totiž všudypřítomná.
Na ostrově São Miguel jsou cesty a stezky spíše květinové než lesní. Neodolatelným zážitkem je sestup k jezeru Lago do Fogo v centru ostrova nebo koupání v čokoládově zbarvených termálních vodách Terra Nostra obklopených obřími araukáriemi, nebo Furnas s horoucími prameny a gejzíry. Nelze odjet z ostrova a nevychutnat si čaj na jediných evropských plantážích, nevyzkoušet zdejší lahodné ananasy, nepokochat se vyhlídkou na Sete Cidades nebo koloniální architekturou hlavního města. Pojeďte s námi objevit tento přírodní ráj, který je pro nás Evropany doslova na dosah.

Náročnost tras: středně lehká

Max. počet osob ve skupině: 16
Zájezd není vhodný pro osoby s omezenou schopností pohybu.

Doprava: letecky

Doprava na Azorské ostrovy je zajištěna leteckou společností Smartwings

Časy letů :
29.7. Praha - Ponta Delgada 12:00 - 15:30
05.8. Ponta Delgada - Praha 16:15 - 22:50
Časy letů jsou v místních časech.

Časy letů jsou orientační. Závazné časy letů budou uvedeny v pokynech na zájezd, které budou zaslány zákazníkovi před odjezdem e-mailem nebo poštou.

V ceně letu je jedno odbavené zavazadlo na osobu o hmotnosti do 23 kg a jedno příruční zavazadlo do 8 kg. Rozměry příručního zavazadla - max. 55x45x25 cm.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy na ostrov São Miguel do Ponta Delgady , po příletu do Ponta Delgada transfer na ubytování. Podvečerní procházka centrem města.
2. den: Po snídani se nejdříve autobusem vydáme na západní stranu ostrova, kde začíná pěší túra cestou Mata do Canário (cca 12 km – 3,5 hod.) , s panoramatickými výhledy na severní i jižní část ostrova, ke caldeira Sete Cidades, obrovskému vyhaslému kráteru, v jehož útrobách jsou dvě nádherná jezera zelené a modré barvy, ve kterých se odráží okolní lesy a atlantické nebe. Volno na oběd nebo na procházku po vesnici nebo po břehu Modrého jezera. Poté se pokračuje do Fajã de Baixo na prohlídku ananasových plantáží, která bude obohacena o ochutnávku ananasového likéru, který se zde vyrábí. Návrat na ubytování.
3. den: Výlet k jezeru Lago das Furnas a do jeho okolí. Uděláme si procházku (cca 4 km – 1 hod) až k tzv. fumarolám , kde vyvěrají horké prameny a páry, které se využívají k přípravě proslulého dušeného pokrmu cozido das Furnas, který je kombinací masa, zeleniny a brambor. Cestou se nám otevřou krásné výhledy na jezero uzavřené zalesněnými svahy bývalého kráteru. Po procházce přejedeme do města Furnas , kde můžeme obdivovat další horké vývěry a v místní restauraci budeme mít možnost ochutnat pravé cozido das Furnas (fakultativně za příplatek). Odpoledne procházka po fascinující botanické zahradě Terra Nostra s množstvím stromů a keřů pocházejících z nejrůznějších koutů světa, možnost koupání v jezírku s termální vodou. Výlet pokračuje přes severní pobřeží, k vyhlídce Pico de Ferro a k návštěvě čajových plantáží společnosti Gorreana , jediné svého druhu v Evropě. Součástí je i malé muzeum. Při návratu na ubytování zastávka na vyhlídce Santa Iria.
4. den: Ráno prohlídka města Ponta Delgada , při které se seznámíte s historií, památkami a muzei města a zvyky místních obyvatel. Město není velké, ale má spoustu kouzelných zákoutí a pěkných náměstí, které jej charakterizují. Uvidíte kostel do Colegio, klášter Nossa Senhora do Esperanza, pevnost Sao Bras, kostel de Sao Sebastiao nebo náměstí Gonzalo Velho Cabral se svými 3 proslulými oblouky. Odpoledne fakultativně lodí mořská výprava za delfíny a velrybami. Plavba trvá přibližně 3 hodiny a je organizovaná profesionálním týmem. (Uskutečnění výletu záleží na aktuálních povětrnostních podmínkách).
5. den: Po snídani odjezd z Ponta Delgada směrem k vesnici Lagoa . Pěší túra povede k jezeru Lago do Fogo uprostřed sopečné kaldery po přírodní stezce a kolem levády (cca 12 km – 4 hod.) . Během túry budete moci pozorovat mnoho druhů endemických rostlin, které nejsou k vidění jinde na světě. Během výstupu je několik míst, odkud si můžete vychutnat nádherný výhled na jižní pobřeží S.Miguel, na Vila Franca do Campo a Ribeira da Praia. Po té zastávka v Caldeira Velha s termálními prameny, vodopády a neuvěřitelně bohatou vegetací vysokých kapradin, které spolu se sopečnými vývěry daly tomuto ostrovu označení Nový Zéland Evropy. Poslední zastávka bude v malebném městečku na severním pobřeží Ribeira Grande a u blízké pláže Santa Barbara s černým pískem a neustálým větrem, díky kterému se stala rájem surfařů. Poté návrat na hotel.
6. den: Po snídani odjezd do městečka Villa Franca do Campo, , odkud vyjedeme ke kapli N.Senhora da Paz (Panny Marie míru), jednomu z nejvýznamnějších poutních míst ostrova. Zde budeme obdivovat nejen kapli s bohatě zdobeným barokním schodištěm, ale i nádherné výhledy na pobřeží i ostrůvek Villa Franca. Dále podél pobřeží se dostaneme do vesničky Povoação , kde se usadili první osadníci ostrova. Zde můžete ve volném čase ochutnat jejich Fofas da Povoação (typický azorský moučník). Poté přejedeme do Faial da Terra, odkud se vydáme na okružní pěší túru (cca 5 km – 3 hod.) . Vystoupáme k vodopádu Salto do Prego, kde se budeme moci i vykoupat v jezírku, budeme obdivovat překrásné akácie a voňavé pittosporie, nazývané též čínské pomerančovníky. Dále projdeme typickou vesnicí Sanguinho s krásnými výhledy na jižní pobřeží, odkud již stezka pokračuje klesáním zpět do Faial da Terra. Zde krátké volno s možností koupání v moři či v bazénu se slanou vodou. Návrat do hotelu.
7. den: Celodenní volno v Ponta Delgadě, procházky, koupání na městské pláži, nákupy, posezení. Fakultativně výlet místní dopravou ke koupání na blízké pláži Praia das Milicias nebo výlet do městečka Villa Franca do Campo a odsud trajektem na malý sopečný ostrov stejného jména s kráterem plným tyrkysové mořské vody. Za hezkého počasí možnost koupání a šnorchlování.
8. den: Po snídani volné dopoledne, v určený čas odjezd na letiště, odbavení a v 16,15 odlet do Prahy.

29.07. - 05.08.25 úterý - úterý
snídaně letecky (Praha)
Sleva 5% 41 990 Kč 39 990 Kč
cena za 8 dní (7 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou dopravu Praha–Ponta Delgada–Praha, vč. tax
  • autobusovou přepravu dle programu
  • 7× ubytování ve 4* hotelu Camoes v Ponta Delgada
  • 7x snídaně
  • průvodcovské služby

Cena nezahrnuje

  • pojištění léčebných výloh a storna ERV pojišťovny (doporučujeme připlatit)
  • pobytovou taxu cca 2 eur/den (hradí se na místě)
  • jednolůžkový pokoj 7 000 Kč (na vyžádání)
  • cozido das Furnas cca 25 eur
  • fakultativní výlet pozorování delfínů a velryb cca 62 eur
  • (výlet je nutné objednat dopředu, proto u přihlášky uvádějte svůj případný zájem)
  • Předpokládaná částka na vstupy 40 €